NUTRIVIV
Sanatatea hraneste viata

15% dintre persoanele cu cancer pulmonar nu au fumat niciodata

0 677

Este binecunoscut faptul ca printe factorii principali de risc in dezvoltarea cancerului de plamani se numara tabagismul si ereditatea; tocmai din acest motiv, ne vine greu sa credem atunci cand intalnim oameni care nu au fumat niciodata, nu au avut rude in familie cu aceasta boala si totusi prezinta cancer de plamani. Statisticile arata ca exista o pondere de 10-15% in acest sens.

Din aceasta ratiune, specialistii insista asupra importantei controlului medical periodic chiar si atunci cand nu exista simptome alarmante, cum ar fi tusea, insuficienta respiratorie, lipsa apetitului sau stari atribuite gripei. Dintre simptomele cunoscute, putem enumera si expectoratul cu sange, dificultati in respiratie, infectii frecvente la plamani, zgomote in timpul respirarii, schimbarea vocii, oboseala, pierderea in greutate, dureri reumatice si senzatii de greutate la nivelul gatului sau claviculei.

Dr Claudia Bagnes, medic oncolog si sef al Serviciului de Oncologie al Spitalului General Agudos Enrique Tornu, explica faptul ca in anumite tari se ia in calcul realizarea de screeninguri care constau in tomografii computerizate la plamani, in timp ce in SUA, aceste reglementari sunt deja implementate, fiind o tema intens dezbatuta in comunitatea medicala globala.

Inamic fara simptome

Problema care se ridica este faptul ca aceasta afectiune nu are niciun fel de simptome sau de cele mai multe ori sunt confundate cu alte patologii. Dupa cum Dr. Bagnes sustine, “in mod lamentabil, in 70% dintre cazuri se obtine un diagnostic abia cand boala este deja avansata si desi dispunem de terapii variate disponibile in prezent, de cele mai multe ori pronosticul nu este deloc incurajator pt pacient.”

 

Tratament

Dintre schemele generale de tratament, cum sunt chirurgia si radioterapia, putem adauga cateva tipuri de tratament terapeutic: chimioterapia conventionala, terapia moleculara, imunoterapia si combinatia de una sau mai multe dintre acestea.

In opinia Dr. Bagnes, cu ani in urma, toate tipurile de cancer erau tratate in acelasi fel, folosindu-se chimioterapia. In prezent, multumita progresului stiintific medical, se cunosc diverse subtipuri ale acestei patologii si fiecare dintre acestea beneficiaza de tratamente distincte. In plus, fiecare pacient trebuie evaluat pentru particularitatile sale si sa ii fie oferit un tratament personalizat in functie de acestea.

Rezultate incurajatoare

Intre alteratiile genetice care nu sunt legate de conditia de fumator a pacientului, exista un tip de cancer pulmonar numit ALK+ care este extrem de agresiv. Cu toate acestea, se poate trata folosindu-se terapia moleculara reusind sa se ajunga la rezultate foarte incurajatoare.

Medicul oncolog mai spune ca inainte, acesti pacienti aveau un pronostic de 9 luni raspunzand la tratamentul cu chimioterapie in procent de doar 15%. Astazi, cu ajutorul noilor terapii moleculare, mai mult de 70% din pacienti raspund la acest tratament ajungandu-se la aproximativ 11 luni de viata in plus.

Terapia moleculara (TBM) constituie una dintre cele mai noi alternative individualizate pentru tratarea cancerului. Pacientii pot beneficia de o minimalizare a afectelor secundare precum ametelile, pierderea parului si starile de voma. Aceasta terapie ataca explicit celulele cancerigene cat si factorii de dezvoltare a acestora si pot fi cu mult mai eficienta decat cea traditionala (chimioterapia).

Sursa: http://www.laprensa.com.ar/455533-Entre-el-10-y-15-de-las-personas-con-cancer-de-pulmon-jamas-fumaron.note.aspx 

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata

UA-107089797-1