NUTRIVIV
Sanatatea hraneste viata

Acneea si pierderea stimei de sine

0 543

Trei din cinci adolescenti intervievati de catre Fundatia de Dermatologie Britanica au afirmat ca si-au pierdut increderea de sine in urma impactului pe care acneea il are asupra lor.

Intr-un interviu acordat de Dr. Anjali Mahto aflam ca un dermatologist intampina adesea astfel de situatii in care cei afectati de acnee se simt izolati din punct de vedere social. Scaderea lipsei de incredere se manifesta la toate nivelele vietii acestora, incluzand relatia cu familia si prietenii.

Preconceptii despre acnee

Desi acest fenomen este foarte raspandit, exista o serie de preconceptii in jurul sau. Se afirma uneori ca, cei care o detin, sunt in general persoane care isi neglijeaza propria igiena sau dieta acestora este bogata in mancaruri nesanatoase.

Tineri abuzati verbal din cauza acneei de pe corp

Un sondaj realizat de Fundatia Dermatologica Britanica a scos in evidenta faptul ca 60% dintre adolsecenti au fost abuzati verbal de catre prieteni sau familie, lucru complet descurajator pentru acestia. Ceilalti 40% au afirmat ca li s-a aplicat acelasi tratament de catre oameni total necunoscuti. O astfel de abordare fata de cei cu probleme acneice poate conduce persoana respectiva la pierderea stimei de sine si chiar la depresie.

Stima de sine este strans legata de acnee si piele in general, mai ales in contextul zilelor noastre, in care mijloacele media (televiziunea, revistele) pun presiune pe look-ul perfect. Asadar, este lesne de inteles motivul pentru care adolescentii trec prin astfel de momente.

Fata este cartea de vizita a fiecaruia si este dificil sa iti ascunzi petele. Unii adolescenti simt ca deja nu mai sunt la acelasi nivel de normalitate cu cei din jur, considerandu-se urati, in conditiile in care sunt incapabili sa arate ca prietenii sau celebritatile din reviste.

Acneea se poate trata

Acneea este o dereglare dermatologica pentru care exista tratament, astfel incat sa nu fii nevoit sa traiesti cu ea. Un dermatolog pregatit poate oferi o serie larga de tratamente ce pot fi personalizate in functie de individ. Din pacate, pielea este o componenta a organismului de suprafata, vizibila, ceea ce face sa fie atat de strans legata de stima de sine.

Cateva dintre sfaturile de combatere a acneei pe care Dr. Anjali Mahto le ofera sunt urmatoarele:

  • Spala-ti fata de 2 ori pe zi, dimineata si seara;
  • Alege un gel de curatare special pentru acnee – aceste produse contin acid salicilic si peroxid benzoilic;
  • Daca folosesti machiaj, alege produse ce nu contin ulei;
  • Nu iti stoarce cosurile pentru ca pielii ii va lua mult mai mult sa se curete si vei ramane cu cicatrici;
  • Foloseste un gel de hidratare care previne formarea punctelor negre;
  • Consulta un doctor daca simti ca iti este afectata stima de sine;

Cum se pune diagnosticul

In cele mai multe cazuri, un dermatolog va avea nevoie de raspunsul tau la o serie de intrebari legate de:

  • Tratamentul medicamentos pe care il iei;
  • Utilizarea contraceptivelor, menstruatie neregulata, alaptare;
  • Utilizarea steroizilor;
  • Alergii la anumite medicamente;

Din factorii comuni ce conduc la aparitia acneei putem enumera anumite pilule medicamentoase, produse cosmetice, transpiratia in exces sau ereditatea. Tratamentele pot varia, de la prescrierea antibioticelor pana la administrarea de hormoni.

Surse: https://www.galderma.com/ ; http://www.news-medical.net/ 

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata

UA-107089797-1