NUTRIVIV
Sanatatea hraneste viata

Aditivii alimentari – Pericolul zilnic din supermarket

0 690

Aditivii alimentari sunt substantele care se adauga, in general, alimentelor pentru a li se pastra anumite functionalitati. Acestia pot fi naturali sau artificiali. Principalele grupe de aditivi alimentari sunt antioxidantii, colorantii, potentiatorii de aroma, indulcitorii, emulsifiantii, stabilizatorii si conservantii. Toti aditivii sunt evaluati inainte de a fi folositi in alimentatie, astfel incat cei aprobati primesc o anumite valoare (“E 108”), fiind apoi acceptati de normele de sanatate ale Uniunii Europene.

De ce avem nevoie de aditivi alimentari

Acestia se folosesc in mare masura in scopul de:

  • A mentine compozitia nutritionala a hranei;
  • A face ca produsele alimentare sa arate mai bine si sa aiba un gust mai bun;
  • A extinde perioada de valabilitate a unui produs;
  • Pentru a imbunatati compozitia nutritionala a unui produs (de exemplu, acidul ascorbic este folosit pentru a potenta continutul de vitamine dintr-un produs);
  • A ajuta in procesul de productie (facilitarea inchegarii compozitiei alimentelor);

Tipuri de aditivi alimentari

  • Antioxidantii: sunt folositi de obicei la sucurile de fructe si legume pentru a le prelungi valabilitatea. Vitamina C (acidul ascorbic) este unul dintre cei mai folositi antioxidanti la nivel global. Acestia scad sansa uleiurilor si grasimilor de a se combina cu oxigenul si de a-si schimba culoarea si a parea rancede;
  • Colorantii: sunt utilizati pentru a face mancarea sa para mai apetisanta. In timpul procesarii manacarii, culoarea acestora se poate pierde, astfel ca aditivii refac culoarea originala. Acestia se folosesc, de asemenea, pentru a le da alimentelor o culoare mai stralucitoare si atragatoare (cum este de exemplu E100 – un extract galben din radacina de turmeric). Unii coloranti sunt in acelasi timp vitamine (riboflavina si beta-carotenul), fiind singurii permisi in alimentatia bebelusilor;

  • Potentiatorii de aroma: sunt inclusi intr-o serie de produse pentru a intensifica aroma alimentelor (glutamatul de monosodiu este unul dintre acestia);
  • Indulcitorii: acestia sunt adeseori mult mai dulci decat zaharul si de accea sunt folositi in cantitati reduse. De obicei, sunt folositi in bauturi dietetice care ofera un nivel scazut de energie;
  • Conservantii: sunt utilizati pentru a pastra o valabilitate mult mai mare a alimentelor;
  • Emulsificatorii, stabilizatorii si agentii de ingrosare – acestia ajuta la inchegarea compozitiei alimentelor si se folosesc pentru anumite produse precum inghetata, oferind o consistenta asemanatoare gelului. Stabilizatorii sunt cei care previn separarea compusilor alimentari;

Cine controleaza aditivii alimentari si cat de siguri sunt pentru sanatate

Aditivii alimentari sunt evaluati cu atentie si sunt permisi in anumite cantitati si doar pentru anumite produse, in baza normelor Autoritatii Europene pentru Securitatea Alimentara ( FSA) si a testelor care se realizeaza in acest sens. Chiar daca anumiti aditivi alimentari au fost deja aprobati, este necesar sa fie testati la un anumit interval pentru a li se mentine acest statut in normele de siguranta.

Studiile arata ca exista riscuri pentru sanatate

Anumite studii realizate de FSA sugereaza faptul ca un consum de alimente pe baza de coloranti si conservanti poate influenta negativ sanatatea copiilor, conducand la hiperactivitate. Pe langa aceasta, se cunosc si efecte negative legate de nastere prematura si modificarea ADN-ului.

In continuare, FSA prezinta lista colorantilor periculosi pentru copii:

  • E110, E104;
  • E122, E129;
  • E102, E124;

Este recomandat ca fiecare sa citeasca cu atentie eticheta de pe ambalaj, astfel incat sa identifice prezenta colorantilor de mai sus in alimentele ce urmeaza a fi cumparate. FSA incurajeaza producatorii sa gasesaca alternative la acesti aditivi alimentari pentru a reduce riscurile bolilor in randul populatiei.

Exista cativa aditivi alimentari care au fost interzisi in Europa, insa sunt in continuare permisi in Statele Unite

  • Ulei vegetal bromat (BVO) – poate creste riscul cancerului de san, de prostata, cancerul ovarian, infertilitate si probleme de tiroida. Este de obicei folosit in bauturile pentru sportivi.
  • Bromura de potasiu – folosit de obicei in alimentele de panificatie, este asociat cu dereglari neurologice, cancer si probleme renale;
  • BHA/BHT – folosit adesea in uleiurile din industria fast food, este asociat cu riscul de a dezvolta probleme renale si de ficat, retard psihic si fizic, cancer, lipsa de energie si cresterea apetitului.

Permisi sau interzisi, aditivii alimentari reprezinta o componenta ce nu va disparea curand (sau vreodata) din alimentele de la raft. Constientizarea efectelor sale pe termen lung asupra sanatatii noastre si a celor dragi este primul pas in evaluarea si alegerea corecta a produselor ce nu prezinta riscuri grave. Pentru a va asigura ca sunteti mereu informati, este recomandat sa aveti la indemana statisticile si cercetarile lunare/anuale ale legislatiei europene cu privire la normele de securitate alimentara – sursele de mai jos.

Surse: https://www.food.gov.uk/; https://www.fda.gov/; https://ec.europa.eu/food/safety/; http://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/food-additive-re-evaluations;

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata

UA-107089797-1