NUTRIVIV
Sanatatea hraneste viata

Bacteriile din intestin – Cum ne afecteaza comportamentul

0 808

Intestinul nostru detine un rol mult mai activ si mai complex in afara celui de a digera alimentele. Bacteria prezenta in intestin este implicata intr-o serie de activitati menite sa relationeze cu sanatatea noastra mentala, ingrasarea si pofta pentru anumite alimente.

Atunci cand nu putem slabi, avem tendinta sa dam vina pe factorii externi care nu se afla in controlul nostru. Acesti factori ar putea avea legatura cu bacteriile si alte organisme care ne colonizeaza intestinul.

Suntem ceea ce mancam

 

Intestinul nostru gazduieste cateva trilioane de microorganisme. Ele sunt importante pentru colectarea energiei din hrana, reglarea functiilor imunitare si sanatatea intestinului. Compozitia microflorei intestinale este determinata intr-o anume masura de genele noastre, insa poate fi influentata si de mediul in care traim, cat si de dieta, consumul de alcool si medicamente.

Bacteria din intestine obtine energia necesara dezvoltarii organismului in timpul metabolizarii alimentelor. De aceea este foarte important sa avem o dieta sanatoasa care regleaza tipul de bacterii cacre ne colonizeaza intestinul. Unul dintre rolurle acesteia este acela de a descompune carbohidratii pe care nu ii putem digera. Schimbarile din dieta pot afecta rapid aceste bacterii din organism. In general, o dieta bogata in fibre, cu un continut scazut de grasimi saturate si zahar, este asociata cu un intestin mai sanatos, caracterizat printr-o diversitate de microorganisme.

Pe de alta parte, o dieta bogata in grasimi saturate si zahar rafinat reduce aceasta diversitatea microbiotica, daunand sanatatii. Studiile pe animale au demonstrat faptul ca o dieta nesanatoasa, consumata timp de 3 zile pe saptamana, are efecte negative in ceea ce priveste flora intestinala, chiar si atunci cand se continua cu un regim sanatos de alte 4 zile; acest fenomen duce la dezvoltarea poftelor pentru diferite alimente.

 

Schimbarile florei intestinale pot conduce la obezitate?

 

Bacteria afalta in interiorul organismului se imparte in bacteroide si firmicutes. Obezitatea este asociata cu reducerea numarului de bacteroide, insa slabirea organismului poate reversa aceasta situatie. Exista cercetari care arata ca intestinul unui individ obez este mai in masura sa contina bacterii care inflameaza tractul gastrintestinal, permitandu-i astfel bacteriei sa paraseasca intestinul.

Momentan, aceste ipoteze sunt sustinute doar de studiile facute pe animale, astfel incat nu exista o dovada concludenta vizavi de faptul ca schimbarile din flora intestinala pot conduce la obezitate.

 

Cum este comportamentul nostru afectat de schimbarile florei intestinale

 

Studiile indica faptul ca depresia poate fi asociata cu schimbarile florei intestinale . Pacientii cu depresie au prezentat diverse schimbari ale consistentei numarului de firmicutes, actinobacterii si bacteroide. In momentul cand acestea au fost transferate in intestinului soarecilor de laborator, animalele au dezvoltat un comportament mult mai depresiv fata de cele carora li s-au administrat bacterii de la oameni sanatosi.

 

Studii aditionale vin sa intareasca aceasta concluzie si sa expuna si alte ipoteze: deficitul de memorie poate fi asociat cu schimbarile din flora intestinala, mai exact in urma inflamarii hipocampusului, o zona a creierului destinata memoriei si invatatului.

Ce putem face mai departe

 

Este nevoie de cercetari si analize detaliate in continuare pentru a se da un rezultat final, insa exista totusi o veste buna: flora intestinala se poate schimba relativ repede iar oamenii au capacitatea de a promova si sustine aceste bacterii pentru a-si asigura conditii de sanatate stabile. O dieta sanatoasa, evitarea alimentelor procesate si a alcoolului, adoptarea hranei cu continut bogat de fibre si exercitiul fizic reprezinta elemente cheie pentru a avea un intestin sanatos.

 

Surse: http://theconversation.com/

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata

UA-107089797-1