NUTRIVIV
Sanatatea hraneste viata

Ce nu stiai despre sapunul antibacterian

0 598

Daca pana acum ti s-a spus ca spalatul pe maini cu apa fierbinte este necesar pentru inlaturarea microbilor, un nou studiu vine sa dovedeasca faptul ca apa rece poate face exact acelasi lucru; important este sa urmezi metodele corecte de curatare.

Studiul condus la Universitatea Rutgers si publicat ulterior in Jurnalul Protectiei Alimentare a inclus 21 de voluntari anuntand o concluzie interesanta dupa 6 luni. Indiferent de temperatura apei folosite pentru spalarea mainilor (15, 26, 37 grade Celsius), nu a fost gasita nicio diferenta in rezultatul final: mainile participantilor prezentau acelasi grad de curatenie.

Cercetatorii au analizat bacteriile ramase pe mainile acestora si au descoperit faptul ca exista un nivel de curatenie in egala masura la toti participantii experimentului, indiferent de tipul de sapun utilizat. Cu toate acestea, ei vor continua sa aprofundeze acest studiu pentru a determina ce tip de sapun ofera cele mai bune rezultate.

In general, exista o mare dezinformare la nivel global si aceasta se datoreaza faptului ca de mici ni s-a inoculat ideea ca apa fierbinte inlatura microbii. BBC a tinut sa scoata in evidenta ipoteza ca, spalatul mainilor timp de 20 de secunde, cu suficient de mult sapun si realizata intr-o maniera specifica, asigura o curatare excelenta.

10 secunde reprezinta timpul minim ce trebuie alocat unei astfel de curatari iar spalatul propriu-zis trebuie sa includa frecarea mainilor si a degetelor in mod repetat. Conform expertilor, exista intotdeauna metode corecte si incorecte de a face acest lucru, astfel incat Organizatia Mondiala de Sanatate recomanda urmatoarea varianta:

  • Umezeste-ti mainile si aplica suficient sapun/gel de curatare incat sa acoperi toate suprafetele;
  • Freaca-ti palmele, intercalandu-ti degetele;
  • Curata fiecare parte a mainii, insistand in partile de la bazele degetelor;
  • Curata palmele pe amble parti folosind varfurile degetelor in mod repetat;
  • Clateste-le folosind apa din abundenta;

Acestia mai recomanda si folosirea gelului de curatare pe baza de alcool in situatia in care nu exista apa in apropiere.

Ce nu stim despre sapunul antibacterian

Multi dintre noi nu intelegem in totalitate efectele pe care un sapun antibacterian il poate avea asupra sanatatii noastre. Primul sapun de acest gen a fost introdus de Dial in 1940 si continea un agent antibacterian care putea afecta creierul bebelusilor. Companiei i s-a cerut sa il retraga ulterior de pe piata.

Mai tarziu, a fost dezvoltat un alt sapun ce continea triclosan, o substanta chimica menita sa ucida germenii. In 2013, FDA a decis a studieze mai indeaproape aceasta substanta aducand la lumina 2 probleme importante:

  • Posibila interferenta la nivel hormonal, analiza demonstrata in laboratorul de animale;
  • O crestere in dezvoltarea imunitatii bacteriilor;

Expertii spun ca sapunurile antibacteriene ce contin triclosan nu sunt recomandate persoanelor care prezinta taieturi sau eczeme pe piele, deoarece pot prelungi perioada de vindecare a acestora si cresc riscul de a dezvolta cicatrici. Pe langa aceste efecte, exista si alte riscuri:

  • Dereglare endocrina;
  • Dezvoltarea alergiilor;
  • Aparitia cancerului;

Datorita faptului ca exista o crestere exponentiala a campaniilor de informare a consumatorului, tot mai multe companii au inceput sa isi revizuiasca produsele de igiena si sa recreeze formule ce nu contin triclosan. Cercetatorii recomanda citirea etichetelor cu atentie pentru a determina cu exactitate daca substanta exista sau nu in compozitia produslui respectiv.

 

Surse: https://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm205999.htm ; http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2017/06/17/washing-hands-with-cold-water.aspx

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata

UA-107089797-1