NUTRIVIV
Sanatatea hraneste viata

Cum iti dai seama ca ai exces de grasime sau exces de greutate

0 829

Ani la rand, indexul masei corporale a reprezentat standardul de aur in masurarea obezitatii. Insa acest instrument de masurare nu face altceva decat sa extrapoleze procentul grasimii din corp bazat pe inaltime si greutate. Aceasta formula, aparent, nu poate evalua cum si unde anume este stocata grasimea – un element crucial atunci cand vine vorba de bolile cardiovasculare.

Acest lucru inseamna ca, poti avea o greutate normala, calculata in baza acestui indice, si in acelasi timp poti avea grasime stocata in exces, fara a fi neaparat obez.

Viata secreta a grasimii de pe burta

Acest lucru inseamna ca, poti avea o greutate normala, calculata in baza acestui indice, si in acelasi timp poti avea grasime stocata in exces, fara a fi neaparat obez. Pare destul de contradictoriu, nu-i asa? Haideti sa analizam ratiunea din spatele acestei afirmatii, conform cercetatorilor de Institutul Harvard.

Unii oameni sunt programati genetic sa aiba tesut gras sub piele, in timp ce altii nu au deloc, indiferent de hrana consumata. La indivizii care nu au suficiente tesuturi grase, exista sansa ca particulele grase sa calatoreasca de-a lungul vaselor de sange si sa se adune in ficat, muschi sau alte organe. Acest lucru duce de asemenea la acumularea grasimii abdominale – un model cu implicatii dezastruoase asupra sanatatii. Grasimea abdominala este asociata cu rezistenta la insulina si alte dereglari metabolice. In aceeasi masura, declanseaza producerea de susbtante inflamatorii care dauneaza arterelor, pregatind cadrul propice bolilor cardiovasculare.

Cine este predispus la acumularea grasimii abdominale

Tendinta de a acumula grasime in zona abdomenului este guvernata de gena mostenita, provenienta si genul individului. De exemplu, persoanele nascute in India si Asia de Sud au o tendinta mult mai mare in acest sens, in timp ce barbatii si femeile de tip caucazian acumuleaza grasime intr-o masura mai mare fata de persoanele de culoare.

O data cu varsta, oamenii tind sa isi piarda tesutul muscular; grasimea se acumuleaza in tesutul ramas al muschiului, in timp ce greutatea ramane constanta. Studiile realizate dovedesc ca masurarea circumferintei taliei si a coapselor sunt indicatori mult mai exacti fata de indicele masei corporale.

Oamenii care detin mai multa grasime pe coapse si solduri (forma de para) au riscuri mai mici de a fi afectati de bolile de inima, in timp ce persoanele cu grasime abdominala (forma de mar) sunt mult mai expusi in acest sens.

Pentru a masura cu precizie talia, este necesar sa expiri iar apoi sa iti pozitionezi o sfoara in jurul abdomenului, deasupra buricului, evitand strangerea acesteia. Coapsele se masoara cu acceasi sfoara intinsa in jurul lor si localizata in zona cea mai lata.

Persoanele cu grasime abdominala – chiar daca nu sunt supraponderale – isi pot micsora riscul aparitiei bolilor cardiovasculare practicand exercitii regulate si adoptand obiceiuri sanatoase de hranire.

Sursa: https://www.health.harvard.edu/

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata

UA-107089797-1