NUTRIVIV
Sanatatea hraneste viata

Cum putem lupta cu inamicii invizibili din corp

0 522

Exista mai mult de 85.000 de substante chimice in prezenta carora traim zilnic si care sunt capabile sa ne schimbe functionarea normala a organismului, generand diverse boli. Specialistii explica cine sunt acesti perturbatori hormonali si care sunt masurile ce pot fi luate pentru a ne proteja.

Sedentarismul, tabagismul si alimentatia incorecta nu sunt singurele amenintari la care suntem expusi in secolul XXI. Odata cu industrializarea societatii, au aparut si miile de compusi chimici care sunt nelipsiti din viata noastra cotidiana.

Se estimeaza ca aproximativ 25% din boli sunt generate de dereglarile hormonale. Se pare ca acesti compusi chimici la care ne expunem zilnic ajung in organism si altereaza productia de hormoni, provocand consecinte pe termen lung in ceea ce priveste sanatatea.

Hormonii sunt substante care actioneaza ca mesageri in cadrul organismului, regland diferite functii din corp. Ei intervin in sinteza, secretia, transportul, metabolismul si eliminarea hormonilor naturali prezenti.

Cum ajung in corp acesti perturbatori hormonali

Se stie faptul ca acestia sunt prezenti in alimente, apa, vase de bucatarie, articole de imbracaminte, cosmetice, produse de igiena corporala, materiale de constructii si multe altele. De obicei, suntem expusi la asimilarea lor pe cale digestiva (prin alimente sau vase contaminate), pe cale respiratorie, prin piele sau pe cale intravenoasa. In plus, poate fi vorba si de o transmitere de la mama la fat prin placenta sau invers, prin lactatie.

Care sunt perturbatorii hormonali cei mai frecventi

Fiecare dintre noi ar trebui sa priveasca cu atentie etichetele produselor achizitionate pentru a ne asigura ca nu sunt prezenti in acestea. Este vorba despre compusii plastici, numiti bisfenol A (BPA), compusii prezenti in detergenti (alchifenoli), ingredientele din cosmetice si cele de igiena corporala (derivati din parabeni si triclosan); produse folosite ca insecticide si ierbicide (DDT -ul este unul dintre acestia care este interzis de ani buni, insa continua sa fie detectat in unele produse); compusii toxici din anumite textile, dizolvantii si alti compusi organici persistenti, precum PVC-ul, utilizat pentru materialele electrice; dioxina, care este emanata in urma arderii gunoiului.

De asemenea, exista si perturbatori endocrini naturali, cum ar fi fitoestrogenii (compusi vegetali cu activitate hormonala), cei din soia. Soia are capacitatea de a stimula productia anumitor patologii hormonale. Un exemplu comun este dezvoltarea organelor mamare (sanii) la barbati in urma consumului de soia.

Zilnic ne expunem acestor pericole – cine este cel mai expus

Efectele se produc in functie de sensibilitatea fiecarui organism in parte. Nu toti cei expusi sunt si afectati de acestia; depinde foarte mult si de factorii genetici.

Care sunt bolile provocate de perturbatorii endocrini

In cazul femeilor, se pot produce nasteri premature; in cazul barbatilor, pot conduce la diminuarea calitatii spermei, cresterea sanilor in etapa pubertatii. Exista situatii in care pot aparea dereglari hormonale, ale sistemului neurologic (anxietate, pierderi de memorie si auditive, hiperactivitate, lipsa de coordonare motorie).

Mai pot fi asociate cu diabetul de tip 1 si 2 si anumite boli astmatice si alergii.

Ce masuri de prevenire se pot lua in acest sens

Se recomanda scaderea contactului cu plasticul, desi este destul de dificil pentru ca majoritatea produselor sunt ambalate astfel. Se pot inlocui aceste vase cu unele de sticla. Plasticul devine o problema pentru sanatate la schimbarile de temperatura ridicate, deoarece atunci este momentul cand se elimina substantele chimice periculoase.

Multe dintre produsele cosmetice contin parabeni; este recomandat ca cei mici sa evite sa se joace cu astfel de produse. Exista creme, geluri si alte articole din aceasta gama ce nu contin parabeni, fiind indicate pentru uzul zilnic. De asemenea, acestea se pot inlocui cu bicarbonat, otet si lamaie.

Mesajul nu este unul de alarmare  in randul oamenilor, mai spun specialistii de la  Societatea Argentiniana de Endocrinologie si Metabolism, ci mai degraba unul de constientizare a acestor situatii pe care le intalnim zilnic. Obiectivul este acela de a cauta alternative (din fericire exista inca) astfel incat sa ne putem proteja sanatatea ori de cate ori avem aceasta ocazie.

Surse: http://www.saem.org.ar/; http://www.laprensa.com.ar/

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata

UA-107089797-1