NUTRIVIV
Sanatatea hraneste viata

Dansul incetineste imbatranirea creierului

0 461

Pe masura ce imbatranim, constatam un declin al abilitatilor mentale si fizice, care la randul lor au sanse sa se inrautateasca pe zi ce trece, in conditiile dezvoltarii bolilor degenerative – boala Alzheimer, de exemplu. Un nou studiu, publicat in Jurnalul “Frontiere ale Neurostiintei Umane” arata ca oamenii in varsta, care si-au facut o rutina din practicarea exercitiului fizic, pot reversa semnele imbatranirii creierului. Nu este vorba de orice exercitiu, ci discutam despre dans.

Dr. Kathrin Rehfeld, autor al acestui studiu, sustine faptul ca exercitiul are un efect benefic asupra incetinirii declinului mental si fizic. In aceasta analiza se demonstreaza ca exista 2 tipuri diferite de exercitiu fizic: dansul si exercitiile cardio. Se pare ca dansul este singurul, care are efecte reusite asupra activitatii creierului.

O serie de voluntari, cu media de varsta de 68 de ani, au fost recrutati pentru acest studiu si au fost indemnati sa frecventeze cursuri de dans, timp de 18 luni. Rezultatele au fost mai mult decat incurajatoare, observandu-se o imbunatatire vizibila a functionarii anumitor celule din creier cu rol extrem de important  in mentinerea memoriei si a invatatului, cat si in sustinerea echilibrului in timpul mersului.

Cercetatorii au propus voluntarilor sa combine diferite stiluri de dans ( jazz, latino si square), astfel incat rutina sa poata fi schimbata cat mai des cu putinta, stimuland astfel capacitatea de invatare a pasilor noi.

Dr. Rehfeld este de parere ca fiecare dintre noi, dar mai ales cei varstnici, ar trebui sa traiasca  o viata total independenta, pe cat de mult posibil. Activitatea fizica este una dintre componentele care ajuta in acest sens, contracarand diversi factori legati de imbatranirea creierului. Dansul este o metoda puternica de a stimula creierul si organismul, in special la o varsta inaintata.

Un alt studiu publicat de National Center for Biotechnology Information vine sa intareasca aceste afirmatii, sustinand ca pacientii afectati de Parkinson si-au putut imbunatati echilibrul in timpul mersului cat si anumite functii ale extremitatilor. Studiul indica faptul ca muzica stimuleaza centrii de recompensa ai creierului, in timp ce dansul activeaza senzorii motrici ai organismului.

In aceeasi masura, expertii de la Harvard Medical School au concluzionat la randul lor faptul ca prin dans, creierul foloseste mai multe regiuni ale creierului, ajutand astfel la intarirea nervilor de miscare si ducand la o mai buna coordonare a corpului.

Sursa: https://www.news-medical.net/; http://www.ahchealthenews.com/

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata

UA-107089797-1