NUTRIVIV
Sanatatea hraneste viata

Dementa generata de zahar

0 1.264

Zeci de cercetatori au petrecut ani de zile pentru a intelege care sunt factorii care declanseaza dementa la oameni. Pentru prima data, oamenii de stiinta britanici au reusit sa gaseasca o legatura intre nivelul ridicat de zahar si dementa.

Studiul lor se bazeaza pe faptul ca excesul de zahar deterioreaza o enzima vitala implicata in raspunsul corpului la primele stadii ale bolii.

Dr. Omar Kassar de la Universitatea din Bath afirma:” Se stie foarte bine faptul ca excesul de zahar dauneaza organismului, mai ales in afectiunile de diabet si obezitate, insa aceasta legatura cu boala Alzheimer este inca un motiv in plus pentru noi sa ne controlam cantitatea de zahar pe care o consumam.”

Cercetatorii au comparat creierul a 30 de persoane cu si fara aceasta boala si au facut cateva teste in ceea ce priveste procesul de imbatranire. Echipa a identificat o enzima vitala numita MIF care se afla in proces de glicare la persoanele cu boala Alzheimer, proces care impiedica aceasta enzima sa mai functioneze corect.

Enzima MIF este implicata in raspunsul celular la nivelul creierului in creearea unor proteine anormale la inceputul dezvoltarii dementei. Cercetatorii au demonstrat faptul ca aceasta enzima este deja modificata de glucoza in creierul persoanelor cu boala Alzheimer, aflata in stadiu incipient. In momentul de fata, acestia vor sa afle daca pot detecta schimbari similare si la nivelul sangelui.

In mod normal, enzima MIF face parte din reactia imuna fata de proteinele cu valori anormale din creier si se considera ca influenta negativa a zaharului reduce anumite functionalitati ale enzimei, conducand totodata la inhibarea celorlalte; rezultatul este asadar declansarea si dezvoltarea bolii Alzheimer.

Expertii spun ca aceste descoperiri ofera un indiciu esential in aflarea cauzei nasterii dementei.

Dr. Clare Walton, Director de Cercetare in cadrul Societatii pentru Boala Alzheimer afirma: ” Stim faptul ca diabetul poate dubla riscul unei persoane de a dezvolta o forma de dementa, insa, momentan, nu intelegem complet legatura dintre aceste doua conditii – acest studiu, insa, ofera un indiciu vital.”

Persoanele cu diabet prezinta un nivel ridicat de glucoza in sange si tocmai acest fenomen este unul dintre motivele pentru care zaharul afecteaza creierul. Aceste descoperiri continua sa fie explorate si aprofundate, urmand ca expertii sa extinda aceste studii asupra a cat mai multor persoane pentru a oferi raspunsuri complete.

Sursa: http://www.mirror.co.uk/science/dementia-could-triggered-eating-much-9904672

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata

UA-107089797-1