NUTRIVIV
Sanatatea hraneste viata

Gandurile din timpul mesei decid daca slabim sau ne ingrasam

0 1.043

Intelegem treptat ca nu mai putem ignora modul in care gandurile si sentimentele noastre contribuie la starea de sanatate. Acest articol nu intentioneaza sa puna accent pe abilitatea noastra de a ne forta mintea pentru a ne controla relatia cu mancarea; scopul este acela de a constientiza acele ganduri care apar atunci cand mancam, incercand astfel sa descoperim impreuna felul in care ne pot ajuta metabolismul, digestia si starea generala de bine a organismului.

Piatra de temelie a procesului nutritiei nu pomeneste nimic despre vitamine sau minerale, ci se refera strict la relatia noastra cu mancarea. Practic, este vorba de gandurile si sentimentele noastre atunci cand ne hranim.

Marele poet Rumi spunea la un moment dat: ” Un om satul si unul infometat nu pot vedea acelasi lucru atunci cand privesc o bucata de paine.” Concluzia este ca gandirea fiecaruia dintre noi, cand vine vorba de mancare, este relativa. In acceasi masura, cunoscutul gangster, Al Capone, mentiona: ” Atunci cand eu vand bauturi alcoolice, oamenii o numesc contrabanda; in schimb, atunci cand patronii de magazin, carora le-am vandut aceasta bautura, o comercializeaza mai departe clientilor pe tavi de argint, este numita ospitalitate.”

Daca ar fi sa examinam indeaproape cum privesc oamenii o portie de mancare, am putea lua urmatorul exemplu:

O portie de paste cu pui si salata

  • O femeie care vrea sa slabeasca va vedea cu siguranta doar calorii si grasimi; ar alege cu incredere salata sau puiul, insa va ezita in fata pastelor.
  • Un vegetarian convins s-ar vedea pus in fata unui peisaj dizgratios, acela al unui animal mort, si nu s-ar atinge pentru nimic in lume de mancare.
  • O persoana care sufera de diverse afectiuni ar vedea-o ca pe un posibil medicament sau potential pericol, in functie de dieta care i-a fost recomandata.
  • Un cercetator ar privi aceasta portie din punct de vedere nutritional, identificand o serie de minerale si elemente chimice.

Partea interesanta este faptul ca fiecare dintre cei mentionati mai sus vor metaboliza hrana in mod diferit, in functie de gandurile proprii. Cu alte cuvinte, ceea ce gandesti si simti in legatura cu mancarea este extrem de important vizavi de efectele nutritionale ale acesteia asupra corpului.

Suna incredibil, nu-i asa?

Haideti sa vedem care este stiinta din spatele acestor afirmatii:

Creierul primeste informatia cu ajutorul nervilor si a coloanei vertebrale, comunicand asemeni unui telefon cu organele digestive. Sa presupunem ca ne dorim sa consumam o inghetata. Notiunea si imaginea acesteia apar prima data in zona cortexului, apoi informatia este transmisa electrochimic catre sistemul limbic. Acest sistem regleaza emotiile si functiile psihologice principale (foamea, setea, impulsul sexual, bataile inimii, temperatura corpului). In cadrul sistemului limbic, exista o colectie de tesuturi cunoscuta sub numele de hipotalmus care integreaza activitatea creierului cu cea a organismului. Cu alte cuvinte, preia informatia senzoriala si emotionala transformand-o intr-un raspuns fiziologic.

Daca inghetata contine o aroma preferata, de pilda – ciocolata – si o vom consuma cu o placere maxima, hipotalamusul va modula aceasta senzatie, transmitand semnale cu ajutorul sistemului parasimpatic catre glandele salivare, esofagului, stomacului, intestinelor, pancreasului si ficatului. Digestia va fi stimulata astfel incat metabolismul va functiona in parametri optimi, arzand caloriile mai eficient.

In schimb, daca te vei simti vinovat atunci cand manaci acceasi inghetata, hipotalamusul va prelua acest input negativ si va trimite semnale catre sistemul nervos inhiband raspunsul organelor digestive: practic, vei manca inghetata in timp ce metabolismul nu va fi in stare sa lucreze la capacitate maxima. Mancarea va ramane in sistemul digestiv pentru o mai lunga perioada de timp, ceea ce poate diminua popularea acestuia cu bacterii sanatoase, crescand totdata sansa de a elibera toxine in sange.

Creierul nu poate face diferenta dintre stresul real si cel imaginar. Chiar daca ai consuma cele mai sanatoase portii de hrana de pe planeta, gandurile negative vor influenta procesul de digestie si asimilarea nutrientilor din hrana, contrar asteptarilor.

Efectul placebo in farfuria ta

In 1983, cercetatorii au testat un nou tratament chimioterapeutic. Un grup de pacienti afectati de cancer au primit un medicament in timp ce unui alt grup le-a fost administrata o medicatie cu substante chimice inactive – total inofensive. In mod remarcabil, 31% dintre pacientii celui de-al doilea grup si-au pierdut parul, prin simpla autosugestie a medicametului (inofensiv) administrat. Acest lucru s-a intamplat deoarece pacientii au asociat acel tratament “chimioterapeutic” cu pierderea parului.

Daca puterea mintii are atata impact incat sa provoace caderea parului, ce crezi ca se poate intampla atunci cand iti repeti in mod constant ca o prajitura te poate ingrasa.

Foarte putine comunitati stiintifice au facut legatura intre efectul placebo si mancare. Acest efect are radacini adanci in procesul de nutritie; propriile noastre convingeri au efect direct asupra sistemului endocrin, imunitar si a celui digestiv.

Putem trage in continuare concluzia ca este necesar sa acordam o importanta deosebita gandurilor noastre atunci cand ne hranim si organismul nostru incepe sa metabolizeze mancarea. Este esential sa ne asezam la masa linistiti, relaxati si sa pastram acel calm interior, astfel incat sa invatam sa mancam constient.

Sursa: Institutul “Psycology of eating” – http://psychologyofeating.com/ 

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata

UA-107089797-1