NUTRIVIV
Sanatatea hraneste viata

Hormonul foamei – Cum ne sabotam dieta de slabire

0 611

De obicei, majoritatea dintre noi se gandesc sa isi reduca consumul de calorii atunci cand vor sa tina o dieta sanatoasa sau sa slabeasca cateva kilograme. Din pacate, pentru a slabi este nevoie de mult mai mult decat mese bogate in salate si abtinerea de la dulciuri. Intrebarea care se ridica in acest caz este – de ce ne este atat de dificil sa tinem o dieta sanatoasa, chiar si atunci cand avem cele mai bune intentii, de ce nu ne putem controla poftele?

 

Cercetatorii au ajuns la concluzia exista cateva elemente care ne pot sabota atunci cand vrem sa tinem o cura de slabire:

Stimulente alimentare

 

Cu totii am trecut prin asta: ne-am plimbat prin fata standurilor din supermarket pline cu ambalaje viu colorate, am simtit mirosul cartofilor prajiti si al pizzei proaspat scoasa din cuptorul pe lemne si instantaneu, am facut abstractie de principii, calorii si valorile nutritionale. Astfel de senzori sunt greu de ignorat, iar simtul olfactiv sau gustul nu sunt singurele responsabile de declansarea poftelor.

 

Cand ne este foame, hormonul ghrelin stimuleaza creierul, ceea ce inseamna ca incepem sa observam mai multi indicatori alimentari. Grelina este hormonul care stimuleaza apetitul si este eliberat initial in stomac, fiind un semnalizator al senzatiei de foame. Cercetatorii sugereaza ca nivelul de grelina joaca un rol important in determinarea perioadei in care foame revine, la scurt timp dupa ce am mancat. In mod normal, grelina creste exponential inainte de masa, dupa care nivelul acesteia scade pentru aproximativ 3 ore.

Atunci cand mancam, organismul primeste o serie de mesaje care ii comunica faptul ca a consumat destula hrana. Cu toate acestea, o hrana bogata in grasimi face ca acest sistem sa nu mai functioneze la fel de bine. Expertii au demonstrat ca o dieta bogata in fibre (cereale integrale) sau dieta bogata in proteine poate suprima cresterea nivelului de grelina mult mai eficient decat alimentele grase. Poti citi aici despre leptina, hormonul care te impiedica sa slabesti.

 

Alimentele interzise sunt mai tentante

 

O cura de slabire inseamna adeseori sa renunti la mancarurile preferate pentru a reduce aportul de calorii. Insa aceasta restrictie va genera si mai multe pofte si o dorinta irezistibila de a consuma alimente interzise. Studiile arata ca deprivarea de anumite produse alimentare va creste tendinta de a consuma mai multe calorii. Din pacate, aceste restrictii nu fac altceva decat sa dea nastere la un comportament ce incurajeaza tentatiile alimentare.

Efectul “ce mai conteaza o portie in plus”

 

Cand incercam sa slabim, alegerile alimentare sunt de obicei limitate la regulile planului de dieta ales. Dietele stricte sunt foarte problematice datorita faptului ca genereaza un comportament ce nu se bazeaza pe factorii psihologici ai foamei, crescand riscul de a manca in exces.

 

O alta problema a dietei stricte este faptul ca cea mai mica abatere este mai mult decat suficienta pentru a ruina intregul plan. La randul sau, acest esec va declansa emotii negative, precum vinovatia si stresul, ambele fiind asociate cu mancatul in exces.

 

Pentru ca nu exista dieta perfecta de slabit, este nevoie sa intelegem cum functioneaza creierul uman si sa recunoastem efectele psihologice atunci cand vrem sa slabim pentru a putea face fata tentatiilor in din jur.

 

Surse: https://www.webmd.com/; https://theconversation.com/

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata

UA-107089797-1