NUTRIVIV
Sanatatea hraneste viata

Legatura nestiuta dintre calciu si colesterol

0 1.303

Este binecunoscut faptul ca unul dintre mineralele cele mai cunoscute, calciul, este esential in consolidarea oaselor si a dintilor, insa un studiu nou vine sa demonstreze ca acesta joaca, de asemenea, un rol important atunci cand vine vorba de colesterol.

Cercetatorii Universitatii Alberta si MCGill au descoperit o legatura directa intre calciu si colesterol, o descoperire care ar putea avea un impact deosebit in tratarea persoanelor cu colesterolul ridicat.

Acestia au inceput cercetarea in timpul analizei proteinei de fixare a calciului. Mai exact, ei au observat o crestere extrema a concentratiei colesterolului din sange la soarecii de laborator in conditiile absentei acestei proteine. Impreuna cu alti geneticieni de la Universitatea Hanyang din Korea, oamenii de stiinta au extins acest studiu si la viermi, obervand o legatura similara cu cea gasita in cazul soarecilor.

“Exista un mecanism in interiorul celulei organismului care observa atunci cand nu este suficient colesterol prezent, determinand astfel producerea acestuia”, relateaza Michalak, un distins profesor de la Universitatea Alberta, din cadrul Departamentului de Biochimie. In momentul in care pierzi calciu, organismul crede ca nu mai exista colesterol suficient si incepe sa il produca, chiar daca acesta este prezent in cantitati normale.

Colesterolul ridicat din sange reprezinta un risc cunoscut la scara larga in dezvoltarea bolilor de inima. Factorii care declanseaza concentratia de colesterol in sange au fost studiati ani de zile. Convingerea generala, conform profesorului Agellon de la McGill School of Human Nutrition, era ca acesta (colesterolul) isi poate controla propria sinteza in cadrul celulelor; mai tarziu insa, s-a descoperit ca exista conditii unde calciul poate controla aceasta functie in aceeasi masura. Aceste descoperiri deschid noi usi catre dezvoltarea de noi modalitati de a controla metabolismul colesterolului.

Cercetatatorii considera ca au facut un pas important in descoperirea unui tratament pentru astfel de pacienti; in prezent, ei vor sa identifice factorul comun care permite atat calciului cat si colesterolului sa comunice unul cu celalalt in cadrul celulei, in acest sens, Institutul Canadian de Cercetare investind 456.000 de dolari.

Sursa: https://www.news-medical.net/news/20170726/Researchers-discover-direct-link-between-calcium-and-cholesterol.aspx

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata

UA-107089797-1