NUTRIVIV
Sanatatea hraneste viata

Leptina – Hormonul care te impiedica sa slabesti

0 1.282

Majoritatea dintre noi suntem de parere ca pierderea voita in greutate se reduce la monitorizarea caloriilor si vointa. Studiile moderne insa, vin cu o noua afirmatie, in timp ce cercetatorii arata cu degetul catre hormonul numit leptina. Ceea ce nu ne permite sa slabim, in ciuda eforturilor sustinute in acest sens, este rezistenta organismului in fata efectelor leptinei.

Ce este leptina

Leptina este un hormon produs de celulele grase ale corpului. Mai este cunoscut si sub denumirea de hormonul satietatii sau hormonul foamei. Aceasta ii comunica creierului (mai exact, hipotalamusului) faptul ca exista deja suficienta grasime stocata si nu mai este necesar sa continuam sa mancam.

Leptina detine si alte functii legate de fertilitate si imunitatea organismului. Insa rolul principal este legat de reglarea pe termen lung a echilibrului energetic, adica totalitatea caloriilor pe care le ingeram si le ardem, cat si cantitatea de grasimi pe care le asimilam in corp. Mecanismul acesteia a evoluat astfel incat sa ne ajute sa nu ne infometatm sau sa mancam in exces. In prezent, ea este deosebit de eficienta atunci cand vine vorba de infometare. Cu toate acestea, ceva pare ca nu functioneaza asa cum ar trebui atunci cand ne referim la mancatul in exces.

Leptina ar trebui sa ii comunice creierului ce nu trebuie sa mancam. Modul in care aceasta functioneaza este relativ simplu: cu cat organismul are mai multa grasime, cu atat mai multa leptina vor produce aceste celule. Hormonul este purtat de-a lungul vaselor de sange ajungand la creier, unde trimite un semnal catre hipotalamus – zona care poate controla cat si cand mancam.

Practic, acest lucru inseamna:

  • Mancam, grasimea din corp creste,  nivelul de leptina creste la randul lui = mancam mai putin si ardem mai multe calorii.

Sau

  •   Nu mancam, grasimea din corp se reduce, nivelul de leptina scade = mancam mai mult si ardem mai putine calorii.

Rezistenta la leptina ar putea fi principala anomalie biologica in cazul obezitatii

Persoanele obeze au mult mai multe celule grase in organism. Celulele grase produc leptina direct proportional cu marimea acestora, astfel incat nivelul de leptina este de asemenea ridicat. Bazandu-ne pe faptul ca acest hormon functioneaza, acestia nu ar mai trebui sa manance la fel de mult. Insa, se pare ca leptina nu transmite niciun semnal catre creier sau creierul nu recpetioneaza acest semnal.

In cazul persoanelor obeze, creierul nu primeste corect acest semnal si crede in mod eronat ca organismul va muri de foame – context in care avem de-a face cu o dereglare hormonala.

Care sunt cauzele rezistentei la leptina

Conform spuselor Dr. Guyenet, au fost identificate mai multe mecanisme celulare care stau la baza acestei rezistente la leptina:

  • Inflamatia hipotalamusului;
  • Nivel ridicat de acizi grasi in sange;
  • Nivel ridicat al hormonului (leptinei);

Cum poti verifica daca esti rezistent la acest hormon

Cel mai simplu este sa te privesti in oglinda. Daca prezinti grasime in exces in jurul taliei, este mai mult decat sigur ca detii o astfel de rezistenta la hormon. Exista o serie de metode pe care le poti adopta, cum ar fi:

  • evitarea mancarii procesate:
  • consumul de fibre;
  • exercitiul fizic;
  • diminuarea trigliceridelor;
  • consumul de proteine;

Din pacate, nu exista o dieta minune; rezultatele apar in urma unui efort sustinut pe termen lung la persoanele care isi doresc schimbari majore in modul lor de viata.

Mesajul pe care trebuie sa il pastram cu totii este faptul ca obezitatea nu este neaparat cauzata de lacomie, lene sau lipsa de vointa. Exista forte biochimice foarte puternice in joc si, desi cauzele obezitatii sunt complicate si variate, rezistenta la leptina ramane principalul  motiv pentru care oamenii se ingrasa.

Sursa: http://www.healthline.com/

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata

UA-107089797-1