NUTRIVIV
Sanatatea hraneste viata

Lipsa de incredere declanseaza stres si anxietate

1 749

Lipsa de incredere fata de actiunile viitoare ne pune in incapacitatea de a face fata evenimentelor negative ce apar de-a lungul vietii. In aceeasi masura, ne anihileaza puterea de a lua decizii eficiente si de a face primii pasi in a evita potentialele greseli.

Acest tip de reactie negativa este de fapt o adaptare slaba a creierului in anticiparea a ceea ce urmeaza sa se intample, bazata in mare parte pe cunostintele si experienta noastra. Increderea de sine ne ajuta sa facem fata posibilelor rezultate negative si sa ne maximizam sansele de a obtine unele pozitive. Se pare ca este nevoie de un anumit nivel de siguranta/certitudine a individului pentru a contracara situatiile neplacute in viata.


Aceasta nesiguranta subliniaza in primul rand absenta deciziei individului, cat si riscul acestuia de a nu fi pregatit in acest sens; iar acest fenomen, la randul sau, se transforma in anxietate si stres.

Cercetatorii au demonstrat faptul ca stresul ce are la baza starile anxioase este diferit de teama. De obicei, un individ va prezenta un sentiment de teama in momentul in care se afla in fata unei circumstante nefavorabile, reactie cat se poate de normala care il va stimula sa fuga sau sa atace. Cand avem de-a face cu un viitor lugubru si nesigur, rezultatul este declansarea unei stari de anxietate, care practic nu face altceva decat sa evalueze in permanenta nivelul de risc.


Pacientii cu cancer sunt exemplul cel mai nimerit in acest caz, acestia manifestand un comportament de nesiguranta in ceea ce priveste viitorul si gasindu-se in incapacitatea de a se pregati pentru el; in foarte scurt timp, acestia ajung sa se adanceasca intr-o suferinta mentala din ce in ce mai profunda.

Ce se intampla cu noi cand ne simtim nesiguri

Nesiguranta genereaza o dilema pentru individ, astfel incat acesta resimte o presiune atunci cand este obligat sa ia o decizie. Pe de-o parte, el poate gasi un plan pentru a gestiona situatia in mod eficient, insa cu riscul de a se dovedi inadecvata in cazul in care situatia despaseste asteptarile. Pe de alta parte, acesta ar putea sa isi ia toate masurile de siguranta, folosindu-se de o precautie excesiva, pentru ca in final sa isi dea seama ca tot efortul a fost costisitor si in zadar.


Nesiguranta este de asemenea stanjenitoare mai ales atunci cand individul ar putea sa simta ca distuatia il depaseste si a pierdut controlul asupra situatiei, tocmai pentru ca nivelul de amenintare este necunoscut.

Stresul creat in urma nesigurantei/ a lipsei de incredere apare de obicei cand:

* Asteptarile sunt prea mari si false asupra situatiilor ce pot aparea;

* Exista o crestere excesiva a nivelului de alerta al individului, in masura in care o serie de stimuli sunt interpretati ca pericol iminent;

* Exista o cunoastere slaba a masurilor de siguranta in care individul ignora faptul ca exista anumite indicii care demonstreaza clar un pericol extrem de redus.

Mesajul pe care il lanseaza cercetatorii este faptul ca exista necesitatea ca toate aceste situatii sa fie explorate si corectate pentru ca oamenii sa poata invata sa traisaca cu aceasta nesiguranta si sa reuseasca sa ii faca fata cu succes.

Sursa: http://www.news-medical.net/health/ 

1 Comentariu
  1. […] Lipsa de incredere declanseaza stres si anxietate […]

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata

UA-107089797-1