NUTRIVIV
Sanatatea hraneste viata

Obezitatea la copii – Schimbarea modului de viata nu este suficienta

0 690

Obezitatea in randul copiilor continua sa se manifeste, in ciuda eforturilor globale de a o contracara. Desi exista o serie de rapoarte in care se sustine faptul ca se incearca la scara larga un remediu impotriva acesteia, obezitatea se dovesteste a fi inca un puzzle de nerezolvat.

Acknowledgement to FreeDigitalPhotos.net – photo by David Castillo Dominici

In urma cu 10 ani, in Marea Britanie, un raport asupra obezitatii a descris cauzele care declanseza aceasta anomalie si impactul asupra relatiilor cu cei din jur. Au fost identificati o serie de factori, de la cei individuali biologici si psihologici pana la cei sociali. Studiile recente reflecta o perspectiva globala a acestui fenomen, incluzand Brazilia, Australia, Anglia, Africa de Sud si China; analizandu-le cu atentie, se ajunge la concluzia ca exista o serie de elemente care incurajeaza, in mod sistematic, obezitatea la copii, cum ar fi mass-media, politicile de publicitate a hranei nesanatoase, gestionarea interventiilor in ceea ce priveste greutatea,  cat si somnul.

Exista o serie de motive care contribuie la nasterea obezitatii la copii:

  • Factorii ereditari;
  • Factori de mediu;
  • Factori sociali;
  • Factori psihologici;
  • Factori ce tin de conduita alimentara si activitatea zilnica;
  • Metabolismul – modalitatea prin care organismul transforma oxigenul si hrana in energie;

Mai putin cunoscuta este zona de cercetare care include dezvoltarea obezitatii inca din starea embrionala; practic, pentru a intelege conditiile ce favorizeaza declansarea acestui fenomen, este necesar un studiu mult mai amanuntit a mediului uterin in care fatul se dezvolta, pentru a se vedea care sunt implicatiile la nivelul grasimii stocate, in viata de copil si adult. Astfel de studii ar putea oferi o dovada mult mai clara asupra unei abordari eficiente in cazul obezitatii, concentrandu-se mai ales pe prevenirea in stadiile incipiente.

O alta arie de studiu, la fel de putin cunoscuta, este sanatatea publica, in care rolul scolilor si al parintilor este esential in a preveni aceasta boala. Desi a a fost vehiculata teoria conform careia obezitatea tine de un dezechilibru energetic, este nevoie de concluzii mult mai complexe pentru a intelege aceasta boala. In acest sens, este necesar ca prevenirea si constientizarea acestui dezechilibru sa poata fi adresat pe diverse planuri – local, regional, national si international; de asemenea, trebuie luat in considerare aportul esential al intregii societati la nivel de educatie, sanatate si timp liber in lupta de prevenire.

 

Tendinta politicilor nationale este de obicei recomandarea schimbarii modului de viata, ceea ce nu intotdeauna duce la rezultate favorabile, din mai multe considerente: exista copii care provin din familii dezmembrate, familii unde nimeni nu munceste, nu detin conditii standard de existenta sau violenta in familie este prezenta.

In secolul 21, simtim tot mai mult nevoia de a aborda aceste lucruri diferit si din mai multe perspective, datorita provocarilor noi si in continua crestere. Viitorul copiilor este conditionat in acest vremuri de mult mai multi factori, iar obezitatea, la randul ei, sufera influenta acestora, intr-o mare masura: reducerea ajutoarelor sociale, incalzirea globala, presiunea examenelor, locurile de munca nesigure, cresterea datoriilor si a pietei imobiliare, schimbarile frecvente in sistemul de invatamant.

Suntem deja martorii unei cresteri a problemelor de sanatate mentala in randul copiilor si a tinerilor, a tendintei acestora de suicid care este asociata cu stresul incertitudinii in care traiesc. De asemenea, se cunoaste faptul ca persoanele care prezinta astfel de dezechilibre, cum ar fi schizofrenia si tulburarile bipolare, au un risc crescut de a deveni obezi.

Tocmai din aceste motive, societatea noastra are nevoie de un sistem medical si social integrat, sustinut pe termen lung, care sa adreseze problemele de obezitate la copii din mai multe unghiuri. Este total nerealist sa ii ceri unui copil obez sa isi schimbe modul de viata, atat timp cat face parte dintr-o familie cu venituri la limita, traieste zilnic cu incertitudinea unui viitor mai bun si este expus unei societati care nu are un plan bine pus la punct pentru a-l ajuta.

O statistica a Institutului National de Sanatate Publica indica faptul ca la nivel international, obezitatea a crescut de peste 2 ori intre 1980 si 2014. In 2014, peste 1,9 miliarde de adulti peste 18 ani erau supraponderali, dintre acestia, peste 600 de milioane erau obezi. Peste 39% dintre adultii peste 18 ani erau supraponderali in 2014, iar 13% erau obezi. In 2013, 42 de milioane de copii sub varsta de 5 ani erau supraponderali sau obezi.

La nivel internațional, prevalența obezității a crescut de peste două ori între 1980 și 2014. În 2014 peste 1,9 miliarde de adulți peste 18 ani erau supraponderali. Dintre aceștia, peste 600 de milioane erau obezi. Peste 39% dintre adulții peste 18 ani erau supraponderali în 2014 , iar 13% erau obezi. Majoritatea populației lumii trăiește în țări unde supragreutatea și obezitatea omoară mai mulți oameni decât subgreutatea. În 2013 42 milioane de copii sub vârsta de 5 ani erau supraponderali sau obezi.

Sursa: https://blog.oup.com/2017/07/children-obesity-future/; 

Acknowledgement to FreeDigitalPhotos.net – photo by David Castillo Dominici (Boy Holding tablet computer)

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata

UA-107089797-1