NUTRIVIV
Sanatatea hraneste viata

Pilula de diabet care reduce riscul infarctului

0 12.807

Diabetul de tip 2 devine din ce in ce mai raspandit in contextul actual al zilelor noastre si este asociat cu riscul producerii infarctului si a bolilor de rinichi. Un nou studiu demonstreaza ca exista un medicament (pe baza prescriptiei medicale) ce poate reduce nivelul zaharului din sange la pacientii cu diabet de tip 2, diminuand astfel riscul unui atac miocardic.

Conform acestui studiu, condus de cercetatorii de la Institutul George for Global Health din Sydney, Australia, medicamentul canagliflozin poate trata diabetul de tip 2 si in acelasi timp scade semnificativ riscurile de a dezvolta un infarct si boli renale.

 

Studiul a fost efectuat pe mai mult de 10.000 de pacienti din 30 de tari si a confirmat rezultatele unui studiu anterior, care demonstra o reducere a nivelului  de glucoza in sange si a infarctului la persoanele afectate de diabet tip 2.

 

Canagliflozin scade riscul de infarct, insa creste riscul de amputare

 

Medicamentul mai este cunoscut si sub numele de inhibitor SGLT2, practic acesta opreste organismul in incercarea sa de a reabsorbi zaharul, fiind vorba de inhibarea actiunii unei proteine din corp. Aceasta proteina, in mod normal, faciliteaza reabsorbtia glucozei in sange, insa acest inhibitor ajuta rinichii sa elimine glucoza in exces prin urina, blocand orice incercare de reabsorbtie ulterioara.

Cu toate acestea, studiul prezinta cateva riscuri, dupa cum sugereaza profesorul Neals: pacientii carora le-a fost prescris acest medicament au sanse cu 50% mai mult sa sufere o amputatie. Acesta afirma ca este nevoie de analize ulterioara pentru a intelege acest fenomen, astfel inca se recomanda o atentie deosebita si masuri de precautie in momentul in care se prescrie un astfel de tratament.

Surse: http://www.medicalnewstoday.com/articles/317888.php; http://www.diabetes.co.uk/diabetes-medication/sglt2-inhibitors.html

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata

UA-107089797-1