NUTRIVIV
Sanatatea hraneste viata

Viata dupa primul infarct

0 600

Incertitudinea, teama si anxietatea sunt doar unele dintre senzatiile comune care apar in urma experimentarii unui infarct. Majoritatea persoanelor care supravietuiesc se recupereaza aproape complet si isi continua activitatile zilnice, spune medicul cardiolog Cesar Berenstein, din cadrul Fundatiei de Cardiologie Agentiniene, desi acesta clarifica faptul ca este necesar sa se realizeze anumite schimbari in viata pacientului.

Viata dupa infarct este cu totul alta. Tocmai de aceea, in timpul recuperarii sunt esentiale activitatile recreative, exercitiile fizice si interactiunea sociala. Odihna nocturna de calitate, cat si siesta ocazionala sunt indicate pentru a ajuta persoana in cauza.

Care sunt semnalele de alerta

La fel de important este recunoasterea primelor indicii care semnaleaza un infarct; majoritatea dintre ele apar insotite de o usoara durere si discomfort fizic.

  • Discomfortul din zona centrala a pieptului care poate dura mai mult de cateva minute, poate disparea si reaparea la intervale diferite. In mod obisnuit, se manifesta asemenea unei presiuni sau crampe in zona pieptului.
  • Discomfort in alte zone superioare ale corpului, cum ar fi zona unuia sau a ambelor brate, a spatelui, gatului, mandibulei sau a stomacului.
  • Lipsa de aer sau dificultati in respiratie, ce pot sau nu pot fi insotite de dureri in piept;
  • Alte semnale de alerta include si ameteala, senzatia de confuzie si transpiratie rece.

Este important ca in prezenta unor astfel de simptome sa se mearga imediat la spitalul cel mai apropiat, mai spune cardiologul Cesar Berenstein.

Cum stim daca va exista un al doilea infarct

Nimeni nu poate stii cu exactitate daca exista sansa unui nou infarct, dupa cel initial, mai ales ca exista dovada unei serii intregi de pacienti care si-au imbunatatit considerabil starea de sanatate dupa primul atac. Cu toate acestea, este esential sa se urmeze recomandarile necesare in ceea ce priveste controlul presiunii arteriale, greutatea, activitatea fizica, tratamentul medicamentos si obiceiurile nesanatoase. Specialistul ofera urmatoarele sfaturi:

  • Realizarea de activitati fizice – este indicat sa se obtina avizul medicului pentru a determina care sunt exercitiile fizice adecvate in functie de conditia de sanatate a fiecaruia.;
  • Renuntarea la fumat – continuand acest obicei nesanatos, se creste riscul dezvoltarii unui nou atac miocardic;
  • Limitarea consumului de alcool – la persoanele care au experimentat deja un infarct, se dubleaza riscul unuia nou, in conditiile in care exista exces de bauturi alcoolice. Acesta contribuie de asemenea la cresterea nivelului de trigliceride, obezitate, presiunii arteriale si poate da nastere unui atac cerebral.
  • Controlarea presiunii arteriale – nu este nou faptul ca aceasta reprezinta unul dintre factorii principali de risc ai atacurilor cardiace si cerebrale. O dieta adecvata si controlarea cu atentie a greutatii, cat si o prescriptie medicala ajuta la un control mai eficient.

Cum este viata dupa infarct­

Este practic imposibil ca dupa un infarct sa nu existe o stare de iritare si neliniste. Sunt persoane care se simt deprimate si triste, insa e bine de stiut ca astfel de sentimente sunt normale in astfel de conditii, iar timpul este cel care ajuta la estomparea lor.

Cardiologul recomanda celor care au supravietuit unui infarct sa considere acest lucru drept o a doua sansa la viata, un punct de plecare catre un stil nou si sanatos de viata, valorificand fiecare clipa si privind totul dintr-o perspectiva diferita. Este momentul in care acestia trebuie sa inceapa (daca nu au facut-o inca) sa isi corecteze factorii de risc enumerati mai sus si sa inteleaga ca disciplina alimentara si fizica sunt cruciale pentru a evita dezvoltarea unui al doilea infarct.

Sursa: http://www.laprensa.com.ar/

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata

UA-107089797-1